Sunday, April 17, 2011

Resdung


Assalamualaikum


Dulu kalau ikutkan tiap - tiap pagi aku asyik nak bersin jer tauu ... Selain daripada bersinkan, bila aku makan ayam ker,makan ketam ker,makan udang ker , mesti hidung dengan muka aku gatal bagai nak gila .. Mula - mula tuu aku wat biase jer lah .. tapi last - last aku dah takleh nak tahan .. Bila aku tanya mak cik aku dia cakap tuu resdung lah tuu .. Sebab dulu dia pun ada resdung gak ..




Camnielah ghopanya kalau time musim bersin tiba




Sebelum aku sambung cerita pasal resdung aku nie .. aku nak kongsi sikit apa itu resdung?

Istilah Perubatan Tradisional - Ia merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.
Istilah Saintifik - Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.


Kalau nak tahu lebih lanjut pasal penyakit resdung nie

korang bolehlah singgah sini yer

http://resdung.delimarubie.my/apaituresdung.php





Ok, sambung cerita tadi ea .. Lepas jer aku tahu aku ada resdung aku cam tak percaya gaklah .. Makcik aku yang lagi sorang tuu asyik dok nyakat aku cakap nanti idung leh hilang pasal resdung nie .. ayoyo ..




Kalau ikutkan aku takleh makan makanan yang aku sebutkan kat atas tadi tuu tapi aku nie jenis degil lah gak kan , habis nak buat camne makanan yang aku tak boleh makan tuu makanan feveret aku .. Lagi - lagi bila ayam ataupun ketam masak lomak cili padi , udang masak sambal.... wowowowowowowowo .. memang aku makan tak ingat lah kan .. Bila mak dengan shap membebel suruh aku jaga pantang aku diamkan jer , bedal jer makanan2 tuu ... tapi bila dah gatal tahu lak nak merengek .. biaselah budak dengar kata memang camtu .. hahahaha



Selain faktor makanan , habuk juga adalah musuh utama bagi sesiapa yang ada resdung nie .. tapi alhamdulillah aku dengan habuk kira kawan baik lagi lah .. belum jadi musuh utama .. musuh utama aku cuma makanan jer .. kuikuikui




Sekarang aku makan ubat dari farmasi jer.. tapi aku tak makan selalulah .. aku makan time dah tersangat gatal baru aku telan ubat tuu .. [ aku tak suka makan ubat! huhu ] .. kalau ikutkan sebelum nie ada gak aku makan ubat dari kawan aku tapi bile nak order cam susah jer.. lagipun dia jauh .. Aku pun pernah try yang pakai cam rokok tuu , alah yang kaler kuning tuu .. tapi sekejap jer kesan nya .. time pakai yang rokok tuu muka dengan mata tak cam pedih gile kan ..




Buat masa sekarang nie resdung nie dah jarang dekat kat aku .. tapi dia akan datang menyerang bila aku dah makan makanan feveret aku tuu .. dahlah petang nie aku nak masak nasi lemak dengan sambal udang .. arrrrrgggggghhh pedulikan lah .. ubatkan ada , bila gatal makan jerlah ubat tuu , anggap jer macam makan gula - gula .. ngeh ngeh ngeh





p/s : lambat tul bulan 5 kan .. haha




42 comments:

Bella Ayub said...

kita pun ada resung.. sedih jer..

Anisa Hang Tuah said...

get well soon dear
:)

HonEyBuNNy said...

oh resdung.....gatal hidung2 neh kan...;-)

joyahLisa said...

ada apa ngan bulan lima tuh?
hehe

aBEL Rubella said...

aaa same la.. pak cik pun ade resdong.. pastu pak cik try permata hijrah.. memang berkesan.. tapi tu la.. tak berterusan.. kalau berterusan ambik produk tu mesti da ilang.. problemnyer mahal sangat ubat dia tu.. tak mampu pak cik.. :(

Anati Soki said...

kita sama.. anat pun de resdung.. huhu.. kadang2 tuh.. bersin nonstop.. smpai naik letih

noraliza said...

bella ayub: same lak kite..hehe

noraliza said...

anisa hang tuah : thanks nis :)

noraliza said...

honeybunny :a'ah..gatal2 idung..muka pun same gak.huhu

noraliza said...

joyahlisa: adelah..hehe

noraliza said...

abel rubella : mmg mahal ea permata hijrah tuu..tak pernah try pun.hehe

noraliza said...

anati soki : tau xpe..anat tak try makan ubat pape ker?

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
Jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/
Sudi2 jenguk ye (^____^)

YUL said...

muahaha, tk boleh blah, terbaik lah, teruskan makan makanan seafood, penyakit boleh dirawat, makanan sedap sukar dilupakan

Liyana Aziz said...

ha, yana selalu bersin, penah buat entry pasal resdung ni.. grrr... x tahan, bila dah bersin, mula la berair hidung ni... =)

HAZWAN17 said...

saya pun ada resdung..tak boleh kena habuk.tak boleh kena air sejuk pagi-pagi..nanti for sure asek bersin je

misz molecule said...

readung : menyeksakan.

tanpa resdung.



boleh makan seafood.huhaaa

Anati Soki said...

tak.. anat just pantang je la. tak boleh makan benda yang ada belacan, pekasan and oth

noraliza said...

thanks sudi jenguk jer..nnt i terjah blog u :)

noraliza said...

yul : betul tuu makanan sedap mmg takleh dilupakan.hahaha

noraliza said...

liyana aziz : teruk tuu kalau sampai berair2..rimas jer camtu

noraliza said...

hazwan17: tuulahh..ramai dah org muda kena resdung nie kan..

noraliza said...

misz molecule : mmg menyeksakan.. tapi nak wat camne dah terkena kan.hehe

noraliza said...

anati soki : org pun xleh makan kalau ada belacan..tpi bedal jer.hehe..bagus ar anat jage pantang :)

NastaniaNajihah said...

boleh ni bagi adek i. dari drjh 6 smpai skrg (form3) macam x pernah namapk die x bersin or selesema. rase resdung gak. ish.

Izyan Masri said...

YAN PUNYA RESDUNG LAGI OVER.JUMPA HABUK RESDUNG,JUMPA AYAM RESDUNG.TACING DENGAN HIDUNG NI T_T

HonEyBuNNy said...

xsuka resdung tau...tapi tetap amkan benda gatal2 jugak..kalau gatal rasa cm ulat tu dk gerak2....eeeeeeeeeee geram n geli..ehheh

ghost writer said...

aku pun selalu sangat bersin,tapi aku fikir aku takde resdung dan penyebab tuh bukan dari resdung.bila ade resdung nih banyak pantangnya nak makan..apa lagi kalau dipantangkan pada makanan feveret kita..rasa teruk.sebab tuh fikir takde resdung supaya aku leh makan apa saja...

jangan risau banyak rawatan resdung yg berkesan..

SyedGraphiX said...

resdung bahaya ouhhh..silap2 bleh kena operate hidung

noraliza said...

nastanianajihah : yer ker ? tanyelah yg lagi pakar najihah.ner tahu mmg btol resdung leh cari pape ubat yg patut.

noraliza said...

izyan masri : kalau dengan habuk mmg teruk ar kan yan..ssh camtu.kena bawak sapu tgn selalu ea.hehe

noraliza said...

honeybunny: hehehe..u pun ade resdung jugak ea?

noraliza said...

ghost writer : mmg banyak rawatan resdung tapi modal pun kena banyak gak kan.hehehe..nak ikut cara ghost pikir ar.ngeh3

noraliza said...

syedgraphix : mmg bahaya..kalau leh tak nak ar sampai operate2 tuu.huhu

Fyqa said...

sme la resdung. tapi tak penah nak pntg.bedal je smua. haha

Fyqa said...

sme la resdung. tapi tak penah nak pntg.bedal je smua. haha

nelly said...

rasanya dah kena penyakit ni ~~

noraliza said...

fyqa: hahaha..kite same ar pakai bedal jer.

noraliza said...

nelly : adoi.. kalau leh kena elakkan.cari yg pakar tuk mengesahkan betul ker nelly pun ade resdung gak.

Qaseh dalia adelia said...

QASEH TAK TAHULAH RESDUNG OR TAK .. TAPI MALAM2 SUMBAT IDUNG JEK

noraliza said...

adoi..kalo sumbat idung org pun tak tahu tuuu resdung ke x.hehe

canteq said...

satu lg ubat utk resdung ni...
minyak kelapa dara... beli la yg brand apa pon.. bio asli ke, dr. azimuth ke... apa2 ke.. smua boleh...