Wednesday, March 23, 2011

Sup Telur


Assalamualaikum

Korang pernah makan sup telur tak ? Dulu masa aku praktikal kat putrajaya kawan aku si lalok dengan kak eisya yang memperkenalkan sup telur nie kat aku.. Masa mula - mula aku dengar , aku gelak jer sebab macam pelik jer sup telur tuu.. Tak pernah pun aku dengar .. Pastu dak berdua tuu pun buat lah sup telur tuu ...Bila dah makan, sedap gak sup telur nie .. Buat nya pun bukan lah susah sangat ..





Ingat lagi masa tuu aku dengan lalok,kak eisya dan aien , bila hujung bulan jer nielah makanan ktorg , satu mangkuk share 4 orang tau .. Bila awal bulan makan tak ingat, PIZZA lah, MEKDI lah,KEPCI lah tapi bila dah sesak baru cari SUP TELUR nie.. hahaha .. Kepada student yang sesak bila hujung bulan, korang bolehlah try menu nie, takkan lah nak makan maggi jer kan ..





Nie aku sertakan bahan dan cara - cara nak buat sup telur nie ...


Bahan - bahan :

1 kiub ayam
1 biji telur
garam secukup rasa


Cara - cara :

1. Panaskan air sehingga mendidih [ agak2 lah yer time letak air tuu ]
2. Selepas air tuu mendidih, pecahkan telurnya
3. Last sekali letak sedikit garam
4. Siap untuk dihidang , tak sampai 5 minit pun buatnya


Kalau korang nak letak kentang ker , mee hun ker , pun boleh jugak..









p/s: gambar baby tuu semua takde kaitan pun, aku saja jer letak sebab comel .. Geram aku tengok baby mata bolat nie ..


26 comments:

Anisa Hang Tuah said...

nape tade gambar sup telur..
ade gambar baby pulak
eeeeuuww
geram pulak t,buat sup baby je la cmni
hehhe

cik ewun said...

hahhaa bby suka makn sup telok tuh :P

niesz said...

dulu niesz selalu jgk mkn sup telur ni tp skrg dah jrg sgt, sbb sup ayam lg sedap..ekekeeke..

ghost writer said...

aitt..liza dah mula buka kelas memasak lak ye..hihi

sup telur paling simple nak buat.pernah post kat fb suatu amsa dulu.laris!haha

LEZAohLEZA said...

zaza , time bile kiub ayam tu nk letak . patu , mee hun ke su'un tu ea bole letak ?

Qaseh dalia adelia said...

ek sup telur?ewww sedap ke yunk haha

zazaw said...

hahaha..
sedapppp la sup telur
feveereteeeeeee

AISHA INANI said...

letak ler gambau sup telor... grr.

cis cis kena btry balik nihh. kot sedap! hee.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

melayang kesini dari minda sissyira..folo blog ini..

semoga tuan belog ceria2 selalu ya

aliza said...

anisa hang tuah :gambar sup telurnya dah terbuang lah..kalau google gambarnya tak same.hehe

aliza said...

cik ewun : baby takleh lum pandai makan sup telur lagilah.uhui

aliza said...

niesz: sup ayam mmg sedap.. skrg nie pun org dah jrg mkan sup telur nie. huhu

aliza said...

ghost writer : wahh...pernah post gak ea..gud2 ;)

aliza said...

lezaohleza: a'ah..boleh jer..masa air tuu dah mendidih letak kiub tuu n hancurkan pastu tros pecahkan telurnya n letak garam skit. :)

aliza said...

qaseh dalia adelia : sedaplah..try lah buat ;)

aliza said...

zazaw : gud2... mesti rajin buat ea zaw.

aliza said...

aisha inani : try2 jgn tak try .. alah tgk jer gambo baby tuu.ngeh3

aliza said...

sahromnasrudin : waalaikumusalam..thanks folow yer..nnti i folow u back :)

mie said...

tiba2 gue rasa teringin nak makan sup telur..
ehehheee

hamzah ian said...

gmbr sup telor mane? hahha

Lyaa Suriany said...

feh
simple jek cara nya
bole la try

sissyira said...

salam

selalu buat sup telur bila hujung bulan

aliza said...

mie : hahaha,makan lah.

aliza said...

lyaa suriany : mmg simple..try,jgn tak try.uhui

aliza said...

hamzah ian: x sempat nak amik ar..hahahah

aliza said...

sissyira : bila hujung bulan jer lah kan.hehe